Cómo lo hacemos

La utilització dels millors pèls fins com la Marta Kolinsky en la seva varietat Tajmyr i el Petit Gris de Rússia, l'Orella de Bou d'Europa, el Turó d'EUA i del Canadà, el Teixó i les cerres de Xina o el poni de Mongòlia, són la millor garantia per a una perfecta resposta pinzellera. Al mateix temps, la decidida incorporació de vuit tipus de fibres artificials amb una gran varietat de colors, diàmetres, nervi i durabilitat, han estat claus perquè el pinzell Escoda esdevingui un estri reconegut, estimat i d'amplíssim espectre que tant el pot fer servir l'aquarel·lista, el tècnic amb acrílics o amb oli, així com el ceramista, el decorador de la porcellana, l'odontòleg, el restaurador, el vitraller, etc.

Una peça metàl·lica embotida i recoberta per una fina capa de níquel o d'or de 14 quirats, embolcalla el preuat ble de pèl natural o artificial, aconseguit per les mans de l'experta pinzellera.

Gràcies a un triple ranurat, exclusiu i registrat oficialment per Escoda, la virolla romandrà per sempre fixada a un mànec de bedoll.

A aquesta peça de fusta tornejada hi podrem estampar el número, la marca, el nom de la sèrie, el tipus de pèl i la ciutat on es fabrica. Tot un compendi informatiu en un espai inversemblant de cos rodó, ventrut, cònic i amb un perfil "d'esquena s'ase". El mànec és la peça cabdal perquè l'artista manegi el pinzell amb desimboltura.

Ens queda una darrera operació, també exclusiva de la firma Escoda, que consisteix en un planxat i assecat simultani del feix de pèls, mitjançant un producte natural.

Amb aquesta última operació especial s'aconsegueix una perfecta convergència de tots els pèls que formen el ble cap a l'eix central, el que els anglesos denominen interlocked. A més de conferir-li de manera permanent la forma que li hem donat a fabricar el ble, li incrementa el tremp i la capacitat de recuperació tant dels pèls fins i de les cerres com de les fibres sintètiques.

Ja tenim el pinzell acabat i a punt de treballar i com deia Lope de Vega a la fi del segle XVI: “Teu és el miracle de prendre el sol i portar-ho a la terra amb la teva minsa punta i tornar-lo al cel perquè es converteixi una altra vegada el dia”.