Castellano   |   Català   |   English
Escoda Pinzells L´art en el pinzell des de 1933
Home La Nostra Empresa Artistes Productes Notícies
Botiga
Contacte

Una tradició convertida en art

 

A la tardor de 1933, Josep Escoda Roig (1902-1982), per una sèrie de coincidències que ara se'ns farien massa llargues d'explicar, li ve l'acudit de crear a Sabadell, ben a prop de Barcelona, una petita empresa de brotxes i pinzells per a la Decoració i les Belles Arts. Seria la primera fàbrica que existiria a l'Estat Espanyol, ja que fins aleshores els artistes s'havien de proveir de pinzells fabricats a França i Alemanya.
L'activitat d'aquell petit negoci només s'aturaria a conseqüència de la malaurada Guerra Civil, però a principis dels anys quaranta va reprendre la fabricació del millor pinzell que es podia aconseguir, malgrat les dificultats a obtenir matèries primes. I la fàbrica de pinzells Escoda es va ser desenvolupant i creixent. Avui possiblement s'ha fabricat uns 75 milions de pinzells, quasi bé un milió per any d'existència.
I aquella dèria del Josep de fabricar el millor pinzell, la va saber transmetre als seus fills el Josep i el Ricard i aquests als seus, l'Anna, el Ricard, el Marc i el Josep.


Estem doncs parlant de la tercera generació de pinzellaires que estimen el que fan, que saben el que vol l'artista, conscients que la seva aportació industrial és una contribució al món de l'art i d'aquest fet se'n senten orgullosos.


La concessió l'any 2001 del Certificat ISO UNE-ISO 9001/100 va ser un reconeixement per la feina ben feta.

La utilització dels millors pèls fins com la Marta Kolinsky en la seva varietat Tajmyr i el Petit Gris de Rússia, l'Orella de Bou d'Europa, el Turó d'EUA i del Canadà, el Teixó i les cerres de Xina o el poni de Mongòlia, són la millor garantia per a una perfecta resposta pinzellera. Al mateix temps, la decidida incorporació de vuit tipus de fibres artificials amb una gran varietat de colors, diàmetres, nervi i durabilitat, han estat claus perquè el pinzell Escoda esdevingui un estri reconegut, estimat i d'amplíssim espectre que tant el pot fer servir l'aquarel·lista, el tècnic amb acrílics o amb oli, així com el ceramista, el decorador de la porcellana, l'odontòleg, el restaurador, el vitraller, etc.

Una peça metàl·lica embotida i recoberta per una fina capa de níquel o d'or de 14 quirats, embolcalla el preuat ble de pèl natural o artificial, aconseguit per les mans de l'experta pinzellera.


Gràcies a un triple ranurat, exclusiu i registrat oficialment per Escoda, la virolla romandrà per sempre fixada a un mànec de bedoll.


 A aquesta peça de fusta tornejada hi podrem estampar el número, la marca, el nom de la sèrie, el tipus de pèl i la ciutat on es fabrica. Tot un compendi informatiu en un espai inversemblant de cos rodó, ventrut, cònic i amb un perfil "d'esquena s'ase". El mànec és la peça cabdal perquè l'artista manegi el pinzell amb desimboltura.


Ens queda una darrera operació, també exclusiva de la firma Escoda, que consisteix en un planxat i assecat simultani del feix de pèls, mitjançant un producte natural.


Amb aquesta última operació especial s'aconsegueix una perfecta convergència de tots els pèls que formen el ble cap a l'eix central, el que els anglesos denominen interlocked. A més de conferir-li de manera permanent la forma que li hem donat a fabricar el ble, li incrementa el tremp i la capacitat de recuperació tant dels pèls fins i de les cerres com de les fibres sintètiques.

Ja tenim el pinzell acabat i a punt de treballar i com deia Lope de Vega a la fi del segle XVI: “Teu és el miracle de prendre el sol i portar-ho a la terra amb la teva minsa punta i tornar-lo al cel perquè es converteixi una altra vegada el dia”.

 Ens interessa la teva opinió!Ens interessa la teva opinió! Responent un petit qüestionari,
ens pots ajudar a millorar la teva experiència amb Escoda.
Escoda
La Nostra Empresa
Productes
Notícies
Avís Legal
Política de cookies
Botiga
Cerca avançada
Condicions d´ús
Condicions de Seguretat
Condicions de transport
Ens interessa la teva opinió!
Artistes
Videos
Testimonis
Descarregar catàleg
Contacte
Mapa Web
c. Joaquim Costa, 47-53 . 08206 Sabadell (Barcelona) Spain
t. (+34) 937 263 219 . f. (+34) 937 256 752
e. info@escoda.com

per Anunzia